by: @betlehem.golla
חפצים ומוצרים נכנסים לחיינו,ממלאים לנו אותם ובמקביל גם גוזלים מאיתנו משאבים כמו: זמן, אנרגיה ותראו מה זה – עוד הפעם, כסף, אם נרצה בכך או לא נרצה.
לכל דבר שאנחנו קונות ולאופן שבו אנחנו קונות יש השפעה גדולה על החיים של כולנו (מעבר לסיפור טביעת הרגל האקולוגית).
ברגע שאני בוחרת לקנות מוצר של חברה/עסק/מותג מסוים אני עוזרת לחזק את אותה חברה, גם אם אני קונה רק משהו אחד שמסמל דבר קטן מתוך כלל המותג הזה – אני מחזקת את החברה כולה.
–
בחודשים האחרונים רחובות הארץ גדושים בעשרות אלפי אנשים שיוצאים למחוא נגד המהפכה המשפטית.
ההפגנות פוגשות את כולנו גם אם איננו חלק מהמפגינים, באמצעות האנרגיה ברחובות, חסימות הכבישים, הדגלים שמתנופפים וכו. אירועים גדולים מסוג זה מעוררים את רוב האוכלוסייה – הרצון להשפיע ולשנות דברים שאינם עולים בקנה אחד עם סוג העולם שאנחנו רוצות לחיות בו.
אבל מה אם אומר לכן, שהכסף שלנו, של כולנו – הוא פוליטי, ואנחנו מפגינות ובוחרות איתו בכל יום מחדש?
כן כן, בכל יום אנחנו מפגינות אהדה באמצעות הכסף שלנו לבעלי עסקים או חברות כאלה ואחרות, שגם אם מקבלות מאיתנו רק מספר שקלים בודדים, אנחנו מאפשרות להן לחזק את הערכים שהן מייצגות ולהכתיב את סוג העולם שנחיה בו.
נמחיש זאת עם דוגמא פשוטה: קניית חלב בסופרמרקט. חלב פרה/שיבולת/סויה/שקדים? מה אני בוחרת לקנות?
אם אני טבעונית שלא אוכלת מוצרים מהחי אבחר מן הסתם את אחת האלטרנטיבות הקיימות לתחליף חלב (כי חשוב לי לא לשתף פעולה עם תעשייה שמתעללת בבעלי חיים, נכון?).
אך למען האמת, זה עמוק מזה: עוד לפני כוס החלב שמונחת אצלי בשולחן בבית – האם אני יודעת מי זאת החברה הזאת בכלל ומה עוד היא מקדמת? כי הרי אם מדובר בחברה שמייצרת גם חלב טבעוני וגם חלב מהחי – אז זאת חברה שלא לחלוטין משרתת את ערכי הטבעונות החשובים לי, נכון? הכסף שלי ששילם לייצור טבעוני – במטרה לא לפגוע בחי – בסופו של דבר פוגע בחי. אז מה עשינו בזה?
–
באותה הנשימה, אפשר לקנות בשיין קשיות רב פעמיות עשויות מבמבוק.
מותג שהוא ה-סמל לאופנה מהירה; עם טביעת רגל סביבתית הרסנית במיוחד, פוגע בזכויות יוצרים של מעצבים צעירים ומעסיק בתנאים קשים את עובדיו, אבל גם משווק גם פתרונות אקולוגיים לסביבה. גרין וואש בהדרתו. וכן הלאה עם דוגמאות נוספות.
–
מטרת הפוסט להיום היא להציף שאלה ולהאיר עיניים,
אחד הנושאים שצפים קדימה בהפגנות נגד המהמפכה המשפטית זה עניין זכויות האדם והנשים בפרט:
הידעתן כשאתן בוחרות לקנות אופנה מהירה אתן למעשה מאפשרות מבלי לשים לב לפגיעה בזכויות האדם ונשים בפרט?
אם ערכים של העצמה נשית, צמצום טביעת הרגל האקולוגית שלנו, העסקה הוגנת ובתנאים הולמים של זכויות האדם חשובים לך — זכרי: להפגין באהדה בעד עצמנו ולהכתיב את סוג העולם שנרצה לחיות בו אנחנו יכולות כל יום (ולא רק בהפגנות ברחובות) אלא גם באמצעות בחירה בכסף שלנו במותגים ועסקים שתומכים בערכים החשובים לנו.
הקדישי רגע ולפני מסע הקניות הבא שלך – ושאלי את עצמך מספר שאלות:
- מה הערך של המוצר שאני קונה לעולם?
- את מי או את מה הוא מקדם?
- מי מייצר אותו, באיזה תהליך?
- באיזה אופן הוא ישרת אותי כשאני קונה אותו?
–
פיתוח מודעות צרכנית היא חלק גדול מהשינוי.
"לא בגדים ישנו את העולם – אלא הנשים שלובשות אותם".
————-
*Green Wash — גצירת תדמית סביבתית חיובית שנועדה להסתיר היבטים שליליים ומזהמים, הטעיית צרכנים.