by @betlehem.golla
לא יודעת מה איתכם – אני גדלתי עם התחושה שאני ברת מזל כי גדלתי בעולם מערבי שופע הזדמנויות. הזדמנויות שאין למישהי בגילי שגדלה במדינת עולם שלישי לצורך העניין.
אולי זה כי אני בת להורים עולים מאתיופיה שהסיפורים והחוויות ששמעתי מהם על העבר שלהם שונים בתכלית ממציאות חיי הנוכחית אז אני יודעת לעשות את ההבחנה ולהכיר על כך תודה. ואולי זה כי אני פשוט לא רואה את עצמי חיה בלי כל הטכנולוגיה שיש סביבי היום, כל כך התרגלתי אליה.
כך או כך, היום כשאני בת 27 יש דבר אחד שאני בטוחה בו לחלוטין: להיות אדם מערבי לא אומר בהכרח ש"פיצחנו" את השיטה לחיים טובים יותר. ממש לא. קלים יותר, אולי. אבל טובים יותר? לא בהכרח, ובריאים יותר? רחוק מזה.
–
מצד אחד, אמן על הטכנולוגיה ותודה עליה כי היא זאת שמאפשרת לי לעשות את כל מה שאני עושה היום ולתקשר עם כל כך הרבה אנשים ברגע אחד. אבל מצד שני, איך יכול להיות שהפכנו להיות טיפשים כאלה שמקלקלים כל מתנה שקיבלנו מהעולם בשם ההתפתחות והטכנולוגיה ולמען 'עולם טוב יותר'?
סלחו לי אבל אני לא קונה את השיט הזה not anymore. כי למה זה אמור לעלות בבריאות שלנו? או יותר מדויק: למה אנחנו מאפשרים לזה לעלות בבריאות שלנו?
–
יש משפט קבוע שהייתי שומעת מההורים/סבים שלי כשהייתי ילדה שמבקשת לשמוע סיפורים על החיים באתיופיה, והוא; "באתיופיה, באתיופיה הכל ירוק – זה לא כמו פה. תמיד ירוק, טבעי, בריא, הכל, אפילו האויר". ברור שבתור ילדה מאוד לא הבנתי את האישו מהירוק שיש להם כי בואו גם לנו יש עצים, אז מה הסיפור אם יש לכם יותר? לנו יש גם קניונים ומחשבים, שזה אפילו יותר כיף, לא?
בקיצור, לא הבנתי את הביג דיל שהיום אני מבינה.
–
הטכנולוגיה עזרה לנו להשתחרר מלהיות עובדי כפיים, חקלאים שמגדלים את המזון שלהם ואחראים על האוכל שמגיע לצלחת שהם אוכלים ממנה מא' ועד ת' בעד מזון באריזות מרשרשות. אוכל שאנחנו יכולים לחמם בתוך קופסא (מיקרוגל) שפולטת חומרים מזיקים על מנת שנאכל אותו בכלים שמשאירים רעלים הישר לתוך אוכל שלנו (פלסטיק וחד פעמי). וכל זה למה, כדי שיהיה לנו יותר זמן? זמן למה? לעבוד? החלפנו את העבודה הפיזית בשטח בעבדות מערבית ומודרנית שמשרתת אותנו שנהיה יעילים יותר, זריזים יותר ומהירים יותר. אבל מה הטעם אם החוסן והגוף שאנחנו חיים בו לא מרוויח מכך בריאות?
–
כמובן שאי אפשר להתכחש לשיפור ולשינוי שהטכנולוגיה הוסיפה לחיינו – אני פשוט בגישה שגם פה נשאל שאלות ונזכור שבסופו של דבר הטכנולוגיה כאן על מנת לשרת אותנו ולא ההפך. גם אם אנחנו לא עוברים עכשיו לאיזה בית בשטח מטורף בניו-זלנד או בוחרים לגדל את האוכל שלנו בעצמנו; בואו נהיה חכמים יותר ונבחר בבריאות שלנו לצד המהירות והקדמה שהחיים בעולם המערבי מאפשרים לנו.
בואו לא נהיה רק סוסי עבודה מהירים ויעילים ונבחר בקפידה כל ביס וביס שאנחנו מכניסים למבצר שנגור בו כל חיינו, הגוף שלנו.
–
בסוף, הכל מתחיל ומסתכם בבחירה, בחירה שלנו:
- בחרו לעשות בחירות מזון כמה שיותר קרובות לטבע – אני תמיד אומרת שכל מה שאפשר לזרוק ברחוב וככל הנראה לא ישתלב עם הסביבה באותה מידה גם לא ישתלב בגוף שלנו ולא יהיה בריא לנו. לדוגמא: אריזה של ביסלי ככל הנראה לא תשתלב עם האדמה בטבע, אבל קליפה של בננה תשתלב בטוח בקומפוסט.
- בחרו לערוך קניות מזון בחנויות טבע – הסיכוי שתמצאו את כל המבחר המפתה והלא בריא של הסופרים הגדול קטן יותר.
- העדיפו לחמם אוכל על הגז ולא במיקרוגל אם יש לכם את האפשרות.
- העדיפו לקנות קופסאות אוכל או כלים שעשויים זכוכית ולא פלסטיק, שגם נהרס יותר מהר עם הזמן וגם פולט כימקלים רעילים למזון.
- זכרו שהכל בסוף הוא עניין של מינון; אל תהיו קשות עם עצמכן. מספיק שביחס של 80 אחוז מהזמן תבחרו בריא יותר ואתן כבר לא במקום שבו אתן כלי של הטכנולוגיה אלא היא הכלי שמשרת אתכם, כמו שאמור להיות.