by: @betlehem.golla
אנחנו חיים בתקופה מעניינת; תקופה של 'אינספור אפשרויות'.
וזה בא לידי ביטוי בכל דבר בחיים שלנו בעולם המערבי: כל מידע שנרצה בהישג היד שלנו, מערכות יחסים יכולות להתחיל מבלי להיפגש פיזית, ואנחנו אפילו יכולים לבחור מה בא לנו לארוחת ערב (סושי או פיצה?) ותוך 20 דק' ידאגו להגיש לנו את זה עד לפתח הבית.
קל, מהיר ונוח. כיף, לא?
–
בואו נדבר על אותו הקונספט, אבל הפעם: בארון הבגדים שלנו.
מזמן לא מדובר בסוד; תעשיית ה-fast fashion חיה ונושמת במלוא הדרה ב-2023. טרנדים אופנתיים מתחדשים ברמה מסחררת בצורה שסביר להניח שלעולם לא יהיה לנו מקום בארון לכל הטרנדים שמציעים לנו בתקופה כל כך קצרה. הנזקים הסביבתיים הם בהתאם (לטבע, בע"ח ואפילו לאנשים שעובדים בתעשיות האלה) וגם, הנזקים הכלכליים בכיס שלנו.
כן. למרות שהקנייה שלך בשיין עלתה רק 500 ש"ח לכ-200 פריטים שונים, זה לא אומר שזה באמת משתלם לך.
–
אני אוהבת אופנה! (לא סתם אתן קוראות את הפוסט שלי בבלוג של חנות הבגדים שלי:)
זאת אחת הדרכים הטובות ביותר לבטא את עצמי בלי לדבר.
כשאני מדברת על צרכנות ואופנה, קיימות ואיכות הסביבה אני למעשה בעיקר מתנגדת לבזבוז ולהשלכות של תעשיית האופנה המהירה שלא מתחשבת בכל מי שסביבה; אנשים, בעלי חיים וכדור הארץ. כי הבגדים שלנו לא אמורים לגרום לאף אחד לשלם מחיר כבד כזה.
היכולת שלנו לעצור, להתבונן ולחיות מתוך כוונה מודעת גם כשמדובר בארון הבגדים שלנו עשויה ליצור שינוי עצום בדיוק כמו בחירה מודעת במה אנחנו מזינות את הגוף שלנו.
מה אפשר לעשות בשביל להתחיל?
–
להתמקד בקניות של סטייל 'על-זמני' ולא טרנדים מתחלפים:
אופנה מהירה *באמת* עובדת מהר. קולקציות חדשות יוצאות כל שבוע אם לא כל יום. דברים פועלים עפ"י "מה הולך היום?" ואת יכולה למצוא את עצמך קונה פריט חדש כי הוא נחשב 'באופנה' עכשיו ואז בהבדל של רק חודש (במקרה הטוב) תגלי שאת לא באמת אוהבת אותו, הוא לא מחמיא וסביר להניח שהוא לא מתאים לשום דבר שיושב לך בארון. לעומת זאת, חברות אופנה איטיות מתמקדות בייצור של פריטי בייסיק שיהיו שימושיים עבורך היום ובאותה המידה גם 10 שנים מהיום. הם לא טרנד שמחכה לחלוף – הם פה כדי להישאר, ומעבר לזה גם האיכות שלהם מאפשרת את זה.
–
לבחור לצרוך מתוך מודעות ולא מלחץ כלשהו:
כולנו אוהבות להתחדש! גם אני, גם את. זה כיף! זה מרטיט את הלב, גם אם ממש לזמן קצר. זה עושה לנו טוב לקנות משהו חדש בכסף שהרווחנו. והאמת? שמגיע לנו. הבעיה מתחילה שאנחנו מחפשות את הסיפוקים הקצרים האלה של אחרי קנייה באופן תדיר ואפילו יומי: כשנפרדנו מחבר, שרבנו עם חברה, התוכחנו עם אמא, כשיש לנו יום הולדת, כשיש מבצע, כשיש חג. תמיד! הרבה, ומהר!
רגע לפני שאת קונה באטרף עצרי ושאלי את עצמך – האם אני מודעת למה שאני עושה או שאני על אוטומט? עצם זה שתעצרי לחשוב יספיק בשביל להתחיל לבחור אחרת ולא מתוך התמכרות לשופינג.
–
בחרי באיכות ולא בכמות:
אופנה מהירה מפתה את האדם הממוצע כי היא מציע הרבה מאוד בכלום כסף. נשמע דיל טוב נכון? אז זהו שלא.
בתמונה המלאה ולטווח ארוך החור בכיס נפער; כי הרי מה ציפית מחולצה שעולה לך 9.90 ש"ח? שהיא תשמר איתך לכל החיים?
אני משווה בגדים זולים ומהירים כמו לסוכר, פורנו, סמים ואלכהול זאת התמכרות לא בריאה שאחוז גדול מהאוכלוסייה 'חולה' בה אבל זה הפך להיות נורמטיבי, כי אם זה הרוב אולי זה בסדר? (זה לא).
סביר להניח שברמה הפיזית אנחנו לא נראה את ההשפעות המיידיות של בגדים זולים על הגוף שלנו (אלא אם כן אנחנו רגישות במיוחד), אז בתיאור פשוט דמיינו את עצמכן לבושות בניילון צמוד מפלסטיק, כל יום, כל היום. איך העור שלכן ירגיש?
וגם ברמה התודעתית יש פה משחק; אופנה זאת נקודה נוספת להשוואה בנינו לבין אחרות. וכן, אחותי גם אם התיק שעלייך נראה מקורי לכולן – את יודעת את האמת, ועמוק בפנים זה ישרוף רק לך.
וכל זה – רק על קצה המזלג בלי אפילו להתחיל לדבר על המשמעויות המוסריות שאנחנו לוקחים בהם חלק ברגע שאנחנו משלמות מכספנו על מוצר בתמחור שכזה.
–
היום עם המודעות הגוברת, יש יותר ויותר עסקים שמאפשרים לנו להיות טבעיים יותר גם בבגדים שלנו (ממש כמו ile). חפשי את העסקים האלה, גם אם הטי שרט שתבחרי לקנות שם יקרה יותר. זה שווה את זה. לך ולכולם. בגדים איכותיים הם כאלה שמשתלבים עם הטבע ומגיעים ממנו (עשויים מבד במבוק, כותנה אורגנית ועוד), וייצור איכותי – זה ייצור שהוא מעבר לאופן תפירת הבגד, אלא גם באיכות העסקת האנשים בשרשרת הייצור.
–
בעולם של אינספור הזדמנויות ואפשרויות, בחרי להדגיש את הערכים האישיים שלך – גם בבגדים שלך.